Leie ut feriehus - alt du må vite

01.08.2023 16:42
 
Å leie ut feriehus kan være en god måte å tjene ekstra inntekt og samtidig utnytte eiendommen din når du ikke bruker den selv.Det finnes muligheter for å leie ut feriehus hele året, eller i perioder av året når etterspørselen er størst. I denne artikkelen viser vi deg hvordan du kommer i gang med utleie av feriehus, punkter du må tenke, sjekkliste for regler og vask, samt en kjapp innføring i reglerne knyttet til skatt på utleie av feriehus. Dersom du er usikker på hvordan du kommer i gang med å leie ut feriehus eller har andre spørsmål, kan du sende oss en email her
 

Slik kommer du i gang med utleie av feriehus

Her har vi samlet noen punkter du bør tenke på før du går i gang med å leie ut feriehuset ditt: 
 

Planlegging:

Finn ut om det er tillatt å leie ut feriehuset i området der det ligger. Noen steder kan ha restriksjoner eller krav til utleiere. 
 

Annonsering av feriehuset:

Opprett en tiltalende annonse med gode bilder som viser husets fasiliteter og omgivelser.Bruk online plattformer som Airbnb, Vrbo, Booking.com eller andre populære nettsteder for å nå potensielle leietakere. 
 
Se også: På disse nettstedene kan du annonsere boligen din gratis. 
 
Sett riktig pris: 
Sjekk hva andre utleiere i området tar for lignende feriehus. Sett en konkurransedyktig pris basert på lignende feriehus i området, sesong, fasiliteter og tilgjengelighet. Gode kilder til å sjekke pris på feriehus kan være Airbnb eller Booking. Du bør justere prisen etter sesong. Du får som regel høyere pris i feriesesongene eller når det er spesielle arrangementer i området.
 
Vedlikehold og rengjøring av feriehus
Sørg for at feriehuset er i god stand og rent før du begynner å annonsere det for utleie. Vurder å ansette en person som kan gjøre rent eller et rengjøringsfirma for å sørge for at huset er i topp stand mellom hver leietaker.
 
Regler og vilkår:
Lag klare regler for leietakere. Her er forslag / sjekkliste til noen punkter som kan inngå:
  • Innsjekkingstidspunkt 
  • Utsjekkingstidspunkt
  • Maksimalt antall gjester
  • Eventuelt forbud mot husdyr
  • Eventuelt forbud mot røyking
  • Eventuelt forbud mot fest / eventer
 
Opprett en leieavtale som inkluderer vilkårene og betingelsene, og få leietakerne til å godkjenne den før de bekrefter bestillingen.
 
Se også:
Utleie av hytte regler
Regler ved utleie av leilighet
 
Kommunikasjon med gjester:
Vær rask til å svare på henvendelser og spørsmål fra potensielle leietakere.Gi detaljert informasjon om innsjekking og utsjekking, samt kontaktdetaljer i tilfelle leietakerne trenger assistanse under oppholdet.
 
Sikkerhets- og betalingsmetoder:
Bruk sikre betalingsmetoder for å håndtere betalinger, som for eksempel PayPal eller bankoverføring. Bruker du booking-plattformer som Airbnb, VRBO eller booking kan du la betalingen gå automatisk via deres systemer. 
 
Depositum
Vurder å kreve et depositum for å sikre mot eventuelle skader eller problemer som kan oppstå under oppholdet.
 
Oppfølging og tilbakemeldinger:
 
Følg opp med leietakere etter oppholdet for å be om tilbakemeldinger og vurderinger. Bruk tilbakemeldingene til å forbedre opplevelsen og gjøre nødvendige justeringer for fremtidige utleie. Bruker du utleieplattformer som for eksempel Tripadvisor, Airbnb, Booking eller VRBO.
 
Se også: 
 

Skatt på utleie av feriehus

Du bør være klar over at utleie av feriehus kan være skattepliktig. Sørg derfor for å være informert over hvilke skatteregler som gjelder for deg. Dersom du er usikker, bør du kontakte skatteetaten eller skattebetalerforeningen og rådføre deg om hvilke regler som gjelder.  Se også: Airb nb skatt og skattregler
 

Tips: Opprett en separat bankkonto for utleievirksomheten

Dersom du leier ut på hyppig basis, kan det være et godt tips å opprette en separat bankkonto som du bruker til utleievirksomheten. Slik blir det mye lettere å holde styr på inntektene som kommer inn. Dersom du har rett til fradrag for utgifter, kan det være lurt å betale utgiftene fra den samme kontoen. Da blir det mye enklere å føre regnskap og holde kontroll. Husk også å sette av penger til skatt eller å forhøye skatteprosenten din slik at du unngår skattesmell på grunn av leieinntektene. Du kan også føre opp estimerte leiein ntekter i skattekortet og få beregnet ny skattetrekksprosent. 
 

Utleie av feriehus i Spania

Dersom du ønsker å drive med utleie av feriehus i Spania må du forholde deg både til spanske regler for utleie og eventuelt norske regler for skatt. Det kan være lurt å kontakte en spansk medler som kan hjelpe deg med papirer og det praktiske. 
 
 

Ofte stilte spørsmål om det å leie ut feriehus: 

Hvor kan man drive med utleie av feriehus på sørlandet? 

Sørlandet er en populær destinasjon, særlig om sommeren, så utleie av feriehus på sørlandet er absolutt noe som kan være aktuelt. 

Hva må jeg tenke på ved feriehus utleie Spania? 

Skal du leie ut feriehuset i Spania må du forholde deg til både norske og spanske regler, dersom du bor i Norge. 

Kan jeg leie ut feriehus deler av året? 

Ja, du kan leie ut feriehus både hele året eller deler av året dersom du ønsker det. 

Hva er fordelene med å leie ut feriehus? 

Det er mange fordeler med å leie ut ferieboligen din. Den fremste er at du kan tjene gode penger når du ikke bruker stedet selv. Dessuten lignes inntekten som kapitalskatt og du kan i enkelte tilfeller få fradrag for kostnader, som er gunstigere sammenlignet med andre typer inntekter.
 
 
Emner: Utleie feriehus sørlandet, feriehus utleie Spania, leie ut feriehus, utleie av feriehus