Leie ut hytta - her er alt du trenger å vite

21.12.2021 12:43

 

Leie ut hytta - slik gjør du det.  Her finner du alt du trenger å vite om utleie av hytte eller fritidsbolig - i kortere eller lengre perioder. 
 
PS: Vi har fått nye og bedre nettsider. Les en nyere utgave av denne artikkelen her: Leie ut hytte på Airbnb - dette må du vite
 
 
Disponerer du en hytte eller feriebolig som står tom hele eller deler av året? Da kan du tjene gode penger å tjene på utleie i kortere eller lengre perioder. Her kan du også annonsere gratis. 
 
Kom i gang med utleie av hytte her. Bruker du d enn e lenken, får du også hjelp av en erfaren Airbnb super-vert til å komme i gang. Du kan få hjelp med alt fra fratis fotografering til oppsett av annonse og andre spørsmål du måtte lure på. 
 
 
Her har vi samlet gode tips om hvordan du kan organisere trygg og enkel utleie av din hytte og fritidsbolig. 
 
Her finner du informasjon om følgende:
 
  • Gratis annonsering
  • Uteleie av hytte via Airbnb
  • Utleie av hytte via byrå
  • Skatt og refler
  • Generelle tips om utleie
 
 

Leie ut hytta via Airbnb

 
Airbnb har blitt en svært populær kanal for leie og utleie de siste årene. I motsetning til mange andre utleiepartnere har Airbnb ingen minimumskrav når det gjelder utleie, du bestemmer helt selv når og hvor mye du ønsker å leie ut din fritidseiendom. 
 
Du kan opprette en helt gratis annonse på Airbnb:
 
Kom i gang med utleie via Airbnb her og få hjelp av en erfaren Airbnb-vert. 
Du kan spørre om alt du lurer på og du vil få hjelp med en gang. 
 
Det er også trygt og sikkert å leie ut via Airbnb, da alle huseier er beskyttet via Airbnb sin huseierforsikring. Det anbefales imidlertid å også tegne forsikringer i tillegg dersom du planlegger å drive med korttidsutleie over et bevisst omfang. Se også: Leie ut på Airbnb? Disse forsikringene må du ha. 
 
Via Airbnb finner du et stort utvalg norske og internasjonale reisende på leting etter hytter og leiligheter i hele landet. I kalenderen legger du bare inn når du ønsker å bruke hytta eller leiligheten selv.
 
Utbetalingen ordnes sikkert via Airbnb sin tjeneste, og du får utbetalingen så snart leietakeren har overtatt hytta. 
 
 

Leie ut hytta via finn.no

 
Noen velger å leie ut hytta eller fritidsboligen selv gjennom finn.no. Dette kan være en god løsning for mange men det byr også på en del ekstra arbeid. Ved å velge en utleiepartner forenkler du utleieprosessen.    
 
 

Hvor mye kan jeg tjene på å leie ut hytta?

 
Mange lurer på hvor mye man kan tjene på å leie ut hytta. Det er mange faktorer som avgjør hvor mye du kan tjene:
 
  • Beliggenhet
  • Fasiliteter og standard.
  • Hvor mye du ønsker å bruke hytten selv
 
 

Skatt og regler ved utleie av hytte

Her kommer infor om regler og skatt ved utleie av hytte
 
 

Dette må du tenke på når du skal leie ut hytta

Å leie ut hytta skal være en og lønnsom ting å gjøre, men det er flere ting du må tenke over før du legger den ut for leie. Her har vi laget en oversikt over noen av de viktigste tingene du må tenke på dersom du vurderer å leie ut hytta.
 
Når det gjelder det praktiske, som rengjøring og Airbnb nøkkellevering, kan du velge å gjøre dette selv eller du kan få et byrå eller noen andre til å gjøre det for deg. 
 

Informer forsikringsselskapet om utleien av hytta

Det er ikke altid at forsikringen du har også gjelder ved utleie, derfor bør du sjekke med forsikringsselskapet ditt hvilke forsikringer du eventuelt trenger. Slik vil du være helt sikker på dine rettigheter om noe uforutsett skulle oppstå. 
 

Gjør hytta klar for utleie med grundig rengjøring

Før utleie kreves grundig rengjøring av alt som er nødvendig. Her en en liten sjekkliste:
 
  • Puter og dyner må være rente og tiltalende
  • Sengene må være redd opp eller rent sengetøy må være tilgjengelige
  • Rene håndduker må være tilgjengelig
  • Fyll opp med nødvendige bruksting som toalettpapir, håndsåpe og oppvaskmiddel
  • Det anbefales å lufte ut før gjestene kommer. 
  • Kjøkkenet og badet bør du være ekstra nøye med, slik at disse rommene er presentable. 
 
 

Legg gjerne igjen informasjon om nærmeste butikk, bensinstasjon, vinmonopol og apotek med aktuelle åpningstider. Har du noen favorittområder eller turer du liker å besøke? Skriv også ned disse, slik at både fiskeplass, badeplass langrennsløyper og skiheis er lett å finne. Slik informasjon vil dine leietakere sette pris på. 

 
 

Rydd hytta for private eiendeler

Om du skal leie ut hytta til fremmede er du mest sannsynlig ikke interessert i at leietaker skal kunne bruke dine private eiendeler. Rydd derfor bort de personlige eiendelene før leietakerne kommer. Du kan for eksempel rydde de bort i et skap, kott eller område som du merker med “privat” eller låse de inn. Slik får både du og din leietaker din brukt hytta på best mulig vis. 
 
 

Brannsikkerhet på hytta

Det er påbudt med godkjent røykvarsler og brannslukkeutstyr. Du er også ansvarlig for å skifte teste brannalarmene og skifte batteri minst en gang i året. Sørg også for at håndslokkere er plassert riktig og at det er rett trykk i apparatet. Anskaffelse og vedlikehold av slokkeutstyr er ditt ansvar som eier, så ta det på alvor. 
 
Sjekkliste for brannsikkerhet på hytta:
  • Godkjente brannvarslere må være innstallert
  • Brannslukkeutstyr må være tilgjengelig
  • Det må skiftes batteri brannvarslerne årlig
  • Brannvarslerne må testes minst en gang i året
  • Trykk i håndslukkere må testes
 

Klargjør områdene rundt hytta

Områdene rundt hytte bør også klargjøres, avhengig av årstid: 
 
Vinter / høst
Sørg for at det er mulig å komme seg frem til hytta om vinteren når det kan være masse snø. Det er praktisk for leietakere om det det står en spade eller snøskuffe på hytta. Dersom du også har en veranda med utemøbler, bør denne være fri for snø slik at det er mulig å sitte bruke dette området. Eventuelt må det komme tydelig frem i annonsen at sitteplassen ikke er tilgjengelig på vinteren. 
 
Sommer / vår
Om sommeren bør gresset være klippet i området rundt hytta, slik at det blir en hyggelig velkomst de som skal leie
 
 

Rydd hytta for private eiendeler

Om du skal leie ut hytta til fremmede er du mest sannsynlig ikke interessert i at leietaker skal kunne bruke dine private eiendeler. Rydd derfor bort de personlige eiendelene før leietakerne kommer. Du kan for eksempel rydde de bort i et skap, kott eller område som du merker med “privat” eller låse de inn. Slik får både du og din leietaker din brukt hytta på best mulig vis. 
 
Se også: Airbnb Tips for reisende og utleiere
 

Fjern defekte installasjoner på hytta ved utleie

Sørg for at alle tingene som er tilgjengelig for leietaker fungerer som de skal. Har du TV, radio, støvsuger eller en kaffemaskin som ikke fungerer? Fjern defekte gjenstander såfremt det ikke er blitt reparert eller erstattet. Slik blir ikke leietaker sine forventninger høyere enn hva hytta kan innfri. 
 

Lag en bruksanvisning

Lag enkle bruksanvisninger og instruksjoner som leietaker kan lese og gjøre seg kjent med, slik at de ulike tingene blir brukt rett. Forklar spesielt bruk av elektriske installasjoner og innretninger.  Det enkleste er å sette instruksjonene inn i en perm sammen med annen informasjon og gjøre denne lett tilgjengelig. Dersom du leier til internasjonale gjester, må informasjonen også være tilgjengelig på engelsk og eventuelt andre språk. 
 
Du bør vurdere å ta med følgende informasjon:
  • Rutiner for søppelsortering og søppeltømming, eventuelt hvor avfallet skal kastes. 
  • Bruk av elektriske apparater
  • Rutine ved utsjekk (hvor skal nøkkelen legges / leveres)
  • Andre viktige opplysninger
 

Skader og tyverier

Dersom du har muligheten til det, kontroller feriestedet mellom hvert utleieforhold. Dersom skader utover vanlig bruk har oppstått bør du melde fra om dette til forsikringsselskap eller utleiefirmaet du bruker så raskt som mulig. Dersom du leier ut hy tta via Airbnb, får du også med en vertsforsikring som dekker eventuelle skader forårsaket av gjester, men disse må rapporteres inn senest 2 uker etter avtalt utsjekksdato. Se også: Disse Airbnb forsikringene må du ha
 
 

Gjør velkomsten ekstra hyggelig

 
Skriv gjerne et lite personlig brev til leietakeren. En liten sjokoladebit eller friske blomster er alltid hyggelig. Slike små ting kan utgjøre det lille ekstra som gjør turen ekstra hyggelig og du vil få topp tilbakemeldinger fra dine leietakere.
 

Andre gode tips ved utleie av hytte og fritidsbolig:

 
Ha både sengeplasser, dyner, puter, kjøkkenutstyr og sitteplasser rundt spisebordet til antall mennesker som du opplyser at det er plass til. 
 
 
Sett gjerne på varmen til leietakerne kommer om du har mulighet til dette. Ha gjerne ved klart slik at de kan fyre opp når de ankommer. Et visst forbruk av ved skal være inkludert i leieprisen om ikke noe annet er avtalt.
 
 
Emner: Leie ut hytta, leie ut hytta på Airbnb, hytteutleie