Airbnb forsikring – disse forsikringene må du ha

08.08.2021 23:43

 

Airbnb forsikring – alt du trenger å vite. Om du ønsker å leie ut din bolig og bruker en tjeneste som Airbnb er det flere ting du bør tenke over når det gjelder forsikring. Hva skjer om noe blir ødelagt eller stjålet i forbindelse med Airbnb utleie? Her får du svar på de viktigste tingene omkring utleie og hvordan du best blir forsikret.

 

PS: Vi har fått et nytt og bedre nettsted. Se en oppdatert av versjon av denne artikkelen her: Airbnb forsikring

 

Spør om Airbnb forsikring

Har du spørsmål om forsikring eller andre ting relatert til Airbnb utleie? Her kan du spørre en erfaren Airbnb vert i ditt område som gir deg svar på alt du måtte lure på. Du kan også lese mer om Airbnb forsikring under. 

 

Vurderer du å leie ut på Airbnb? 

Les om hvordan du kommer i gang med Airb nb utleie her

 

Vi kan hjelpe deg med følgende:

 
  • Det er helt gratis og uforpliktende å få hjelp av oss. 
  • Du kan gjøre alt selv, litt selv og få hjelp når du har behov for det. 

 

Har Airbnb en egen forsikring om noe går galt?

Airbnb har ikke en forsikring, men når du leier ut følger det automatisk noe med som de kaller for "vertsgaranti".

Denne garantien er relativt begrenset. Blant annet er du ikke forsikret når det gjelder verdigjenstander, smykker, penger, verdipapirer og kunst.

Vertisgarantien som Airbnb opererer med er ikke definert som en forsikring, og er da derfor heller ikke underlagt forsikringsavtaleloven, med de rettigheter som forbrukere vanligvis har.  

 

Les også: 10 Airbnb alternativer

 

Om Airbnb vertsgaranti

Airbnb opplyser tydelig på sitt nettsted at vertsgarantien kun er et supplement til en ordinær innbo- eller utleieforsikring.

Airbnb sin vertsgaranti kan heller ikke påklages til Finansklagenemnda på samme måte som vanlig forsikring. Du vil derfor stille svakere om noe skulle skje.

 

Hvilken forsikring må jeg ha når jeg leier ut via Airbnb?

Airbnb sin vertsgaranti legger til rette for et ryddig utleieforhold, men dette er ingen forsikring. Vertsgarantien hjelper om enkelte ting skulle bli ødelagt, men den hjelper deg ikke med alt, det finnes flere begrensninger.

Derfor bør du ha en god forsikring ved siden av, gjennom ditt ordinære forsikringsselskap. Dersom du er usikker på om din forsikring dekker utleie via Airbnb og alternative utleiekonsepter, bør du kontakte ditt forsikringsselskap.

 

Hva skjer hvis Airbnb gjestene ødelegger noe?

Dersom Airbnb gjestene dine ødelegger noe, bør du kontakte Airbnb raskest mulig for å sjekke om dette dekkes via vertsgarantien.

Ta bilder av de ødelagte gjenstandene og dokumenter alt, ellers vil du sannsynligvis ikke få gjennomslag.

 

Airbnb depositum

For å redusere sjansen for ødeleggelser, anbefales det å kreve et depositum av dine Airbnb gjester. Dette kan du holde igjen dersom gjestene ødelegger noe.

Du skal ikke kreve innbetaling av gjestene direkte. Dersom du ønsker å kreve depositum, oppgir du bare ønsket beløp i annonsen. Da vil disse pengene bli reservert når gjesten bestiller og utbetalt til deg dersom det er grunnlag for å holde igjen hele eller deler av depositumet. Airbnb håndterer hele prosessen. 

 

Sjekk vedtektene i borettslaget

Planlegger du å leie ut hele eller deler av din leilighet, må du sette deg inn i vedtektene til borettslaget ditt.  Hovedregelen er at du står fritt til å drive utleie ut i egen bolig, men det finnes noen begrensninger i Borettslagsloven. Blant annet skilles det om du bor i leiligheten selv eller ikke. Les mer om Airbnb regler her.

 

Sørg for å ha husforsikring

Dersom du eier en enebolig har du sannsynligvis en husforsikring.Dersom du ikke har en husforsikring, bør du snarest skaffe deg en, uavhengig av dine utleieplaner. Om du bor i leilighet skal bygningen være forsikret gjennom sameiet eller borettslaget.

Denne forsikringen vil da dekke eventuelle bygningsskader som kan oppstå under et leieforhold. En husforsikring dekker ikke det som er innenfor boligens vegger, for å få dekket dette må du ha en innboforsikring.

 

Vurderer du å leie ut på Airbnb? 

Les om hvordan du kommer i gang med  Airbnb-utleie her, eller registrer deg her og få hjelp av en erfaren Airbnb-vert.

 

Sørg for å ha en god innboforsikring

Selv om Airbnb gir deg en vertsgaranti, må du ha en god innboforsikring. Du bør også eventulet ha en egen utleieforsikring. Vertsgarantien fra Airbnb bør du anse som et supplement, ikke som en heldekkende løsning.

Du bør undersøke om det er vesentlige begrensninger i din innboforsikring. Enkelte forsikringsavtaler har unntak for skader som blir forårsaket av leietakere. I slike tilfeller bør du vurdere å tegne ny avtale som gir deg bedre dekning når det gjelder utleie. Du kan også vurdere å tegne en egen forsikringsavtale som gjelder utleie av bolig.

 

Airbnb forsikring og tyveri av løse gjenstander

Det kan være utfordrende å få dekket tyveri av gjenstander som er løse og tilgjengelig for leietakerne.Teknisk sett er dette for underslag å regne, daleietakeren har fri og avtalt tilgang til boligen. Bryter leietakeren seg inn i et avlåst rom er det snakk om innbrudd og tyveri, noe som vanligvis dekkes.

Et god tips er å ta bort alle verdigjenstander før du leier ut. Du bør fjerne gjenstander som har affeksjonsverdi og gjenstander som lett kan gå i stykker.

 

Må jeg kontakte forsikringsselskapet før Airbnb utleie?

De fleste forsikringsselskaper krever at du gir beskjed om du skal leie ut til andre, da utleie påvirker risikoen. Eventuelt kan du kjøpe en egen utleieforsikring eller fritidshusforsikring som i tillegg til til innbo/løsøre også dekker skadeverk og andre uforutsette hendelser.

 

Sjekk leietakeren på forhånd

Vær nøye med å sjekke referanser og personalia før du inngår en  leieavtale. Jo mer du vet om leietakeren, jo tryggere er du. Du kan imidlertid aldri være 100% sikker.

Dersom du leier ut via Airbnb eller lignende tjenester, bør du nøye lese omtaler av leietakeren.

Sett deg også inn i Airbnb sine retningslinjer og råd til deg som er utleier.

I tillegg kan det være smart å sjekke leietakernes profiler på sosiale medier. Hvis leietakeren har en ny og lite informativ side på Facebook, med få eller ingen venner eller bilder, kan det hende at du bør være på vakt.

 

ID-TYVERI

Når det kommer til svindel bør du primært være oppmerksom på ID-tyveri, og at svindlere bestiller for eksempel kredittkort og dyre varer levert til adressen til offeret. Svindlertne får levering kort og varer mens svindlerne leier boligen.

Dersom du har vært utsatt for ID-tyveri, bør du være spesielt forsiktig dersom du tenker å leie ut boligen din.

 

Airbnb er lønnsomt og sikkert

Husk også at som regel går det fint å leie ut gjennom Airbnb, og de aller fleste får ingen problemer med leietakerne.

 

Airbnb utleie – andre tips og råd:

  • Bruk mange gode bilder for å vise ut det du leier, og pass på at bildene gir et realistisk inntrykk.
  • Vær korrekt og nøktern når du beskrivelser leiligheten eller huset du vil leie ut.
  • Sørg for at boligen er godt rengjort før gjestene ankommer.
  • Visste du at du ikke trenger å ha noen bolig tilgjengelig på Airbnb for å tjene penger? Du kan også være vert for opplevelser.  
  • Sørg for at alt i leiligheten funger, slik som TV, kaffemaskin, internett, hvitevarer og lignende.
  • Ha nødvendige artikler i utleieboligen som gjestene kan bruke, for eksempel toalettpapir, håndklær, sengeklær, og lignende.
  • Unngå å kansellere et avtalt leieforhold, med mindre du er helt nødt. Kanselleringer vil nemlig vises for alle som leser vertsprofilen din på Airbnb.
  • Du må ha et eget nøkkelsett klart til gjestene (men ikke gi bort alle nøkkelsettene dine).
  • Vurderer du å leie ut på Airbnb? Les om hvordan du kommer i gang med Airbnb-utleie her, eller registrer deg her og få hjelp av en erfaren Airbnb-vert.
 

Spør oss om Airbnb forsikring

Har du spørsmål om forsikring eller andre ting relatert til Airbnb utleie? Her kan du spørre en erfaren Airbnb vert som gir deg svar på alt du måtte lure på. 

 

Stikkord: Airbnb forsikring, Airbnb vertsgaranti, forsikring ved Airbnb utleie,

 

 

Om Oslo Korttidsleie

Oslo Korttidsleie formidler utleieobjekter til leie for kortere og lengre perioder, både rom, leiligheter, hus og hytter. Vi holder til i Oslo, men vi formidler utleieobjekter over hele landet. 

 

Med mer en 12 års erfaring med utleie på Airbnb og andre lignende plattformer gir vi nå gratis rtips og råd til personer som kunne tenke seg å komme i gang med utleie. Desom du har spørsmål om korttidsleie, utleie, Airbnb eller annet, kan du komme i kontakt med oss ved å registrere deg på denne linken eller sende oss en melding her. Vi kommer normalt tilbake til deg innen 24.timer på virkedager.